Piotr Ikonowicz w więzieniu
[2013-10-31]

„Dura lex sed lex” - gdyby ta rzymska zasada rzeczywiście obowiązywała w naszym kraju, nie pozostało by nic innego, jak z pokorą przyjąć fakt, że Piotr Ikonowicz poszedł siedzieć do więzienia, bo złamał prawo, broniąc 13 lat temu lokatorów, wyrzucanych na bruk. Jednak nasze polskie prawo, jeśli jest twarde, to tylko dla niektórych, jak dla pewnego mężczyzny, który spędził rok w więzieniu za jazdę bez biletu czy pewnej starszej pani, która ukradła w supermarkecie batonik. Dla wpływowych i bogatych, zamieszanych w grube afery korupcyjne czy wielkie przekręty nasze prawo jest nad wyraz łagodne, a fakt ten - ogólnie znany - już od dawna zburzył w społeczeństwie elementarne poczucie sprawiedliwości i zaufanie do organów ścigania.

Cóż to za wymiar sprawiedliwości, który przypomina sobie o nie odbytej karze po 13 latach? Jakby zabawiano się tam w loterię, wyciągając na chybił trafił zalegające w głębinach magazynów akta spraw. Skąd tyle konsekwencji w egzekwowaniu prawa w przypadku kogoś, kto od lat pracuje społecznie, broniąc słabszych, poszkodowanych, ubogich, a nie własnych interesów? Dlaczego właśnie kogoś takiego nie objął akt łaski prezydenta RP? Można by postawić jeszcze wiele podobnych pytań i powiedzieć wiele gorzkich słów na temat polskiego wymiaru sprawiedliwości, który nie zmienił swojej struktury od czasów PRL, jak również nie pozbył się sędziów z czasów stanu wojennego, którzy gorliwie wsadzali do więzień opozycjonistów, do których należał też Piotr Ikonowicz.

(EZ)

fot. Piotr Kawiorski / demonstracja w Atenach, czerwiec 2013