Konferencja w Warszawie
[2015-09-05]

W dniu 3 września w siedzibie OPZZ w Warszawie odbyła się międzynarodowa konferencja pod nazwą: "Równość w mobilności - odpowiedzialny ruch pracowników w Unii Europejskiej".

W konferencji wzięło udział ponad dwadzieścia osób, w tym aktywiści związkowi z Polski (OPZZ), Francji (CGT), Hiszpanii (CSIT) i Rumunii. W spotkaniu wziął również udział przedstawiciel ATTAC Polska.

W czasie debaty omawiano problemy związane z delegowaniem pracowników wewnątrz Unii, łamaniem praw pracowniczych w czasie takich wyjazdów, przeciwdziałaniom patologii na międzynarodowym rynku pracy. Goście z zagranicy przedstawili sytuację w swoich krajach, szczególnie ważną dla Polski, z której masowo wyjeżdżają ludzie szukający godnego zatrudnienia.

W kolejnych częściach seminarium zastanawiano się nad wspólnymi rozwiązaniami, które służyłyby wszystkim pracującym w Unii Europejskiej. Więcej informacji na stronach projektu:

www.opzz.org.pl/web/equality-in-mobility/start

(%)