[2016-03-01]

Oświadczenie w sprawie pani posłanki Henryki Krzywonos

Jako przewodnicząca zarządu Stowarzyszenia Attac zdecydowanie protestuję przeciwko obelżywemu określeniu, jakim posłanka Henryka Krzywonos obdarzyła na manifestacji KOD w Gdańsku 28 lutego 2016 roku niezłomnego lidera „Solidarności”, człowieka o nieposzlakowanej opinii i współzałożyciela naszego stowarzyszenia – Andrzeja Gwiazdę. Tym to bardziej bulwersujące, że pani Krzywonos użyła obelgi w stosunku do Andrzeja Gwiazdy, broniąc konfidenta komunistycznego reżimu.

Wyrażam nadzieję, że koledzy i koleżanki z sejmowych ław pouczą panią Krzywonos, że język, jakim się posłużyła na manifestacji KOD, pospolicie nazywany jest bazarowym i nie przystoi posłowi Rzeczpospolitej Polskiej podczas publicznych wystąpień. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno, by pani Krzywonos nauczyła się dobrych manier, bo jej dotychczasowe zachowania, a w szczególności określenia, jakich używa w stosunku do znanych postaci polskiego życia politycznego, są przede wszystkim obrazą dla wyborców.

Ewa Ziółkowska