Portal Lewica Pl usuwa materiał szkalujący ATTAC (akt. 12.07.2008)
[2008-07-12]

Chcielibyśmy wyrazić nasze zaniepokojenie anonimową publikacją dotyczącą naszej organizacji, która ukazała się 07.07.2008r. na stronach portalu lewica.pl.

Nasze wątpliwości wzbudza fakt, że tekst opublikowany w dziale publicystyka nie został podpisany przez żadnego autora, a mimo to jest on, zdaniem redakcji, tekstem wiarygodnym.

Chcielibyśmy zapytać:

Na jakiej podstawie redakcja uznaje, że pewne anonimowe teksty są godne publikacji a inne nie? Na stronach internetowych znajduje się przecież wiele różnych anonimowych tekstów dotyczących wielu różnych tematów, osób i organizacji, więc dlaczego akurat ten, dotyczący naszej organizacji został przez redakcję wybrany?

Jeżeli tekst ten został redakcji nadesłany, bo mogło się przecież i tak zdarzyć, to dlaczego publikowany jest anonimowo?

Czy obecna publikacja jest precedensem i oznacza, że od tej pory redakcja będzie publikowała również anonimowe teksty?

Jeżeli redakcja publikuje anonimowe teksty, to czy wyrażają one tym samym jej własne stanowisko?

Stowarzyszenie ATTAC Polska

07.07.2008

godzina: 12.48

List kilkakrotnie wysłany do redakcji Lewica Pl.

Do dnia 09.07.2008 nie uzyskaliśmy żadnej odpowiedzi.

-----

Official question of ATTAC Poland

English version - tutaj

-----

List wysłany w dniu 09.07.2008, o godz. 10.00, do redakcji Lewica Pl:

Do redakcji Lewica PL

Jako przedstawiciel stowarzyszenia, pomawianego publicznie na łamach redakcji Lewica Pl w opublikowanym 07.07.2008 r. w dziale publicystyka anonimie, uprzejmie proszę o podanie odpowiednich artykułów prawa prasowego, które dopuszczają anonimowe szkalowanie wymienionych z nazwiska osób.

Proszę też o o umieszczenie na Waszej stronie wysłanych przeze mnie zapytań w bezpośrednim sąsiedztwie opublikowanego anonimu.

Piotr Kawiorski

Stowarzyszenie Attac

----

W związku z tym, iż nie otrzymaliśmy od zespołu redakcyjnego portalu Lewica Pl żadnej odpowiedzi na nasze zapytania, uważamy za zasadne potraktowanie listu, nadesłanego przez redaktora tego portalu, Piotra Szumlewicza, jako jedynego stanowiska Lewicy Pl, nadesłanego na adres stowarzyszenia Attac.

---

Raport jest już podpisany przez konkretne osoby. Tym samym Wasze zapytanie na stronie traci sens (choć od początku go nie miało, bo w raporcie pojawiły się konkretne nazwiska i środowiska). Czy moglibyście już udzielić merytorycznej odpowiedzi? Jak miałbyś coś radzić, to proponuję zamilknąć, bo cała sprawa Was kompromituje. Można ewentualnie
przeprosić. Czy nie moglibyście raz zachować się elementarnie uczciwie? Przecież wszystko to było od początku chamskie. Rozumiem, że chodziło o kasę, ale są pewne granice, które przekroczyliście.

---

W dniu 11.07., o godz. 05:24, na adres portalu Lewica Pl został wysłany poniższy list:

Do redakcji strony Lewica Pl

Po ponad dwóch dniach redakcja portalu Lewica Pl zdecydowała się na dopisanie podpisów autorów pod tekstem "Raport nt. działań Zarządu Stowarzyszenia Attac Polska". Osobom, dopisującym podpisy do już opublikowanego tekstu, wydaje się, że jest to bardzo istotna zmiana, która przekreśla to, co uczyniono wcześniej, zamieszczając ten tekst anonimowo. Otóż nic to nie zmienia, poza tym że redaktorzy Lewica Pl poświęcili dwa dni na poszukiwanie ludzi, którzy zechcieli ten "raport" uprawomocnić swoimi nazwiskami.

Wyobraźmy sobie gazetę, która publikuje anonim, a potem, zagrożona przepisami prawa prasowego, które zabrania takich praktyk, rozpaczliwie szuka autora, by wydać nową edycję pisma, już z jego podpisem. Jest to praktyka dziecinna i żałosna, na którą nie nabierze się żaden poważny czytelnik.

Zwracamy też uwagę, że redakcja strony Lewica. Pl, umieszczając ten tekst i nie publikując naszych związanych z nim zapytań, złamała art. 6 pkt.1, art.12 pkt.1, art. 31 i 32 prawa prasowego. Dodajemy, że nawet w przypadku opublikowania tekstu podpisanego, nastąpiło naruszenie prawa w związku podanymi wcześniej przepisami. Redakcja strony Lewicy Pl naruszyła także odpowiednie przepisy prawa karnego, odnoszące sie do publicznego zniesławienia osób, którym nie dano szans odpowiedzi na krytykę w ramach opublikowanego tekstu.

W związku z powyższym domagamy się zdjęcia "Raportu" ze strony Lewica Pl i przeproszenie wszystkich osób, których nazwiska w kontekście negatywnym zostały wymienione w tej publikacji, a którym nie dano żadnych szans obrony.

Ewa Ziółkowska
Piotr Kawiorski

---

Tego samego dnia, około godziny 17.00, materiał szkalujący stowarzyszenie Attac oraz osoby prywatne, został z portalu Lewica Pl usunięty.