Wiadomości Attac

Europejskie Forum Społeczne - Malmoe 2008
[2008-09-27]

W szwedzkim mieście Malmo odbyło się V Europejskie Forum Społeczne, które jest miejscem spotkania działaczy organizacji społecznych, ekologicznych i alterglobalistycznych z całej Europy i wielu innych zakątków świata.

Przez pięć dni w kilkunastu punktach miasta od rana do późnego wieczora trwały warsztaty, debaty i seminaria przygotowane dla uczestników Forum. Były one doskonałą okazją do wymiany poglądów i pomysłów na rozwiązanie najważniejszych problemów społecznych, przed którymi stoi współczesna Europa. Uczestnicy debatowali min. o imperializmie europejskim, o wyzwaniach przed którymi stoi obecnie demokracja i o roli jaką do odegrania mają ruchy społeczne w Europie Podczas panelu dyskusyjnego pod tytułem „Nowy mur w Europie? Konsekwencje rozszerzenie strefy Schengen dla krajów Europy Wschodniej.”, uczestnicy zastanawiali się w jaki sposób zapobiec utrwaleniu się nowego „muru berlińskiego”, który powstał na wschodniej granicy Unii Europejskiej, ze względu na bardzo restrykcyjną politykę migracyjną. Spierano się o formy liberalizacji polityki wizowej, której obecne reguły zgodnie określono jako krzywdzące dla obywateli krajów nie należących do Unii.

Dla uczestników Forum, oprócz bogatego programu debat, przygotowano także koncerty, wystawy i inne atrakcje kulturalne. Występy zespołów z całego świata min. z Boliwii i Wenezueli były okazją aby lepiej poznać kulturę i tradycję tych krajów.

Dzień przed oficjalnym zamknięciem EFS w Malmo odbyła się demonstracja pod hasłem „Inny świat jest możliwy!”. W trwającym ponad 4 godziny przemarszu ulicami miasta wzięły udział wszystkie organizacje uczestniczące w Forum, łącznie ponad 15 tys. osób. Polskę, oprócz polskiego oddziału ATTAC reprezentowali min. przedstawiciele Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja.

Kolejne Europejskie Forum Społeczne odbędzie się za dwa lata w Stambule. Do zobaczenia!

Ewelina Latosek

Na zdjęciu: seminarium w Malmoe współorganizowane przez Lavka Info i Attac Polska nt. Schengen i polityki imigracyjnej UE, w środku Ewelina Latosek (SMS) i Szymon Andrzejewski (MS). Fot. P. Kawiorski