Wiadomości Attac

Debata w Warszawie
[2008-10-12]

W piątek, 10 października, w Warszawie, zainaugurowany został cykl debat Uniwersytetu ATTAC Polska. Pierwsze spotkanie przebiegło pod hasłem "Konstytucja Europejska - dlaczego tak, dlaczego nie?". Miało to związek z kampanią ATTAC Europa, która w tych dniach organizuje protesty wspierające głos irlandzkiego społeczeństwa, odrzucającego "eurokonstytucję".

W warszawskiej dyskusji wzięli udział przedstawiciele ATTAC, Zielonych, Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja oraz Młodych Socjalistów. Głos zabierali - w kolejności - Ryszard Prątkowski (ATTAC), Bartłomiej Kozek (Zieloni), Karol Domański (SMS) i Dominik Kaczmarski (MS). Debatę prowadziła Ewa Ziółkowska (ATTAC). PO części przeznaczonej na referaty odbyła się dyskusja - spotkanie zakończyło się po dwóch godzinach.

Kolejna debata już wkrótce - tym razem dyskusja dotyczyć będzie światowego kryzysu neoliberalizmu oraz zmian klimatycznych, w związku ze zbliżającym się szczytem ONZ W Poznaniu.

(pk)