Wiadomości Attac

Warszawska konferencja „Lewica dla Europy”
[2008-11-06]

Czy działalność polskich ugrupowań lewicowych , a także polskiego ATTAC zasługuje tylko na słowa krytyki? Pytanie to z pewnością zadawali sobie przedstawiciele Europejskiej Lewicy, którzy 5 listopada przyjechali do Warszawy, by spotkać się z polską lewicą pozaparlamentarną na konferencji „Lewica dla Europy”.

Głównym powodem wizyty przedstawicieli EL było „Sprawozdanie z działalności prowadzonej przez Fundację Róży Luksemburg”, napisane przez członków Polskiej Partii Pracy, którym – co należy podkreślić – nie starczyło odwagi, by pod tekstem tym złożyć podpisy. Nie przeszkodziło to jednak anonimowym autorom „sprawozdania” opisać wyjątkowe zasługi PPP i Sierpnia 80 i negatywnie ocenić wszystkie inne ugrupowania po lewej stronie polskiej sceny politycznej, w tym także działalność Fundacji Róży Luksemburg czy polskiego Attac.

Na spotkanie z polską lewicą przybyli: Helmut Scholz, członek zarządu Europejskiej Lewicy i niemieckiej Die Linke oraz Graziella Mascia, wiceprzewodnicząca Europejskiej Lewicy.

Ze strony polskiej w konferencji „Lewica dla Europy” wzięli udział: Joanna Gwiazdecka - Fundacja im. Róży Luksemburg, Krzysztof Pilawski – moderator spotkania, Maria Szyszkowska, Jan Barański, Teresa Jakubowska, Małgorzata Świątek - Racja Polskiej Lewicy, Andrzej Ziemski - „Przegląd Socjalistyczny”, Andrzej Chwiluk, Dariusz Potyrała, Bożena Gawryluk - Związek Zawodowy Górników, Michał Syska - Ośrodek Myśli Społecznej im. Ferdynanda Lassalle'a, Adrian Zandberg, Grzegorz Ilnicki, Dominik Kaczmarski, Piotr Janiszewski i Paweł Amborski - delegacja Młodych Socjalistów, obserwatorów EL, Ewa Ziółkowska i Piotr Kawiorski - ATTAC, Bogusław Gorski, Jerzy Stefański - Polska Partia Socjalistyczna, Mieczysław Kozłowski i Waldemar Tomasiak - Ruch Odrodzenia Gospodarczego, Leszek Lachowiecki - Forum Klubowe, Jacek Sochan - Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne „Warszawa w Europie” oraz Adam Cioch – redakcja „Faktów i Mitów”.

Mimo wysłanego zaproszenia, nie pojawił się natomiast na spotkaniu Bogusław Ziętek, szef PPP i Sierpnia 80, ani też żaden z przedstawicieli tej partii, odpowiedzialnych za napisanie „sprawozdania”.

- Chciałabym podkreślić, że na tej konferencji jesteśmy tylko moderatorem, bowiem naszym zadaniem jest przede wszystkim edukacja społeczna – powiedziała Joanna Gwiazdecka, koordynator Fundacji Róży Luksemburg, witając uczestników spotkania i przekazując prowadzenie konferencji Krzysztofowi Pilawskiemu.

Helmut Scholz, który następnie zabrał głos, wyraził gotowość współpracy z polską lewicą, zwracając uwagę na bliskie wybory do europarlamentu i konieczność szerszej reprezentacji europejskiej lewicy, która stanęła przed nowymi wyzwaniami, jak chociażby niebezpieczeństwem zbrojeń w Europie, spowodowanych budową w Polsce i Czechach elementów amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

- „Sprawozdanie”, które uderza m.in. w nasz związek, to próba obniżenia naszego autorytetu powiedział Andrzej Chwiluk, szef Związku Zawodowego Górników. - W Polsce przyjęła się moda na atakowanie autorytetów, a efekt jest taki, że z tego typu działań musimy się potem tłumaczyć naszym europejskim kolegom. Tymczasem czasu mamy niewiele, a pracy przed nami mnóstwo.

- Największym zagrożeniem dla polskiej lewicy nie jest prawica, ale wewnętrzne podziały i kłótnie w ramach samej lewicy – stwierdziła prof. Maria Szyszkowska, przewodnicząca partii Racja. - Na dodatek pojęcie lewicy w Polsce zostało zdeprecjonowane, gdy sprawujące władzę SLD odeszło od swoich ideałów, zbliżając się do ideologii neoliberalizmu. Innym zagrożeniem jest lewica faszyzująca, reprezentowana przez PPP. To ona rozbija lewicę pozaparlamentarną, posługując się argumentami poniżej pasa. Właściwie napisane przez PPP sprawozdanie powinno się wrzucić do kosza, bo wdawanie się w ocenę tego dokumentu byłoby żenujące.

Ewa Ziółkowska, przewodnicząca zarządu ATTAC, również przypomniała prawicowy rodowód PPP mówiąc:

- Właściwie powinniśmy się zastanowić, z jaką partią mamy tak naprawdę do czynienia – powiedziała. - Wydaje mi się, że to rodzaj hybrydy, w której lewica funkcjonuje obok ciągle silnej w tej partii narodowej prawicy. Czy jest to więc partia lewicowa czy raczej prawicowa, która przejęła lewicowe hasła? Mamy przecież takie przykłady w Europie.

Przewodnicząca ATTAC przypomniała także, że osoby związane z PPP nie po raz pierwszy wysyłają na Zachód tego typu „raporty”. Wcześniejsze dotyczyły działalności polskiego Attac i jego zerwania współpracy z KPiORP.

Przedstawiciele polskiej lewicy mówili także o trudnościach w dostępie do polskich mediów, które powodują, że mimo wyraźnego zapotrzebowania, idee lewicowe nie są znane polskiemu społeczeństwu.

Konferencję zamknęła wypowiedź Helmuta Scholza, który m.in. zwrócił uwagę na konieczność przeorientowania polityki UE wobec nowych wyzwań XXI wieku i wezwał do szerokiej współpracy międzynarodowej. Dodał również, iż działacze lewicowi i antyfaszystowscy nie powinni mieć obaw, iż skrajnie prawicowe poglądy znajdą miejsce w szeregach europejskiej lewicy.

(%)

Galeria zdjęć ze spotkania:

(wpisz cały odnośnik, aby dostać się do galerii, mamy małe problemy techniczne z programowaniem linków)

Na zdjęciach:

1. Joanna Gwiazdecka, FRL, Helmut Scholz (EL)

2. Maria Szyszkowska i Ewa Ziółkowska