Wiadomości Attac

Attac na Uniwersytecie Śląskim
[2008-11-09]

5 listopada Marek Szolc, członek zarządu polskiego Attac spotkał się na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach z grupą studentek i studentów piątego roku socjologii. Tematem spotkania były kwestie alternatywnych rozwiązań ekonomicznych, diametralnie różniących się od dominującego we współczesnym świecie neoliberalnego modelu gospodarki, a także rola organizacji Attac w proponowaniu tych alternatyw.

Uczestników spotkania interesowało m.in., w jaki sposób powstało stowarzyszenie Attac i co było przyczyną powołania go do życia. Zainteresowanie wzbudziła kwestia wprowadzenia podatku od od transakcji kapitałowych, zwanego podatkiem Tobina (od nazwiska wybitnego amerykańskiego ekonomisty, laureata Nagrody Nobla), jako że jest to jeden z głównych postulatów światowego Attac. Studenci pytali też o koncepcję zniesienia konkurencji podatkowej w UE za pomocą wprowadzenia zharmonizowanego systemu podatkowego. Na spotkaniu pojawiły się również sugestie, aby polski Attac podjął się prowadzenia edukacji społecznej na uczelniach, bowiem proponowane przez nasze stowarzyszenie koncepcje są mało znane nawet wśród studentów.

Uczelniany opiekun grupy studentów socjologii stwierdził, że warto byłoby, aby z naszym programem mógł się też zapoznać Samorząd Wojewódzki w Katowicach.

(e)