Wiadomości Attac

Spotkanie ATTAC Europa
[2008-12-06]

W dniach 28-30 listopada 2008 roku we Frankfurcie nad Menem odbyło się kolejne spotkanie robocze ATTAC Europa. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele ATTAC z 11 państw, w tym również Łukasz Markowski reprezentujący ATTAC Polska. Uczestnicy dyskutowali o sytuacji krajowych organizacji, a także o najbliższych planach ATTAC Europa, w tym przede wszystkim o reakcji na panujący na świecie kryzys finansowy. Uznano, że
ostatnie wydarzenia na rynkach kapitałowych muszą spotkać się ze zdecydowaną reakcją naszego Stowarzyszenia, które od lat ostrzegało przed skutkami neoliberalnej polityki. Uczestnicy seminarium zaplanowali wspólny udział w takich wydarzeniach jak Światowe Forum Społeczne, czy też alterszczytów podczas Konferencji Klimatycznej ONZ w Kopenhadze oraz posiedzeń G-20 i G-8. Omówiono także plany związane ze zbliżającą się kampanią do parlamentu europejskiego. ATTAC Europa planuje zwrócić się do kandydatów z apelem o uwzględnienie postulatów naszego ruchu w swoich programach wyborczych.

(%)