Książki

Anty-TINA
[2005-04-18]

Jacek Żakowski

Anty-TINA. Rozmowy o lepszym świecie, myśleniu i życiu

wydawnictwo: Sic!,
Luty 2005
ISBN: 83-888-07-61-7
liczba stron: 208
wymiary: 135 x 205 mm
okładka: miękka

Cena rynkowa: 29,99 zł

Naomi Klein, Zygmunt Bauman, George Soros, Noam Chomsky, Joseph Stiglitz, Richard Rorty, Alain Finkielkraut i Leszek Kołakowski to tylko niektórzy z rozmówców znakomitego dziennikarza Jacka Żakowskiego, jacy znaleźli się w jego najnowszej książce, na którą składają się poszerzone wersje wywiadów przeprowadzonych dla tygodnika "Polityka".

Tytułowa TINA (skrót od angielskiej frazy "There Is No Alternative" - "nie ma alternatywy") to ukryta pod pozorami oczywistości nieformalna ideologia rządząca dzisiejszym światem, która zdominowała zarówno prawicowe, jak lewicowe myślenie. Zebrane w tej książce rozmowy ukazują błędy i niebezpieczeństwa, jakie ona niesie, otwierając przed czytelnikiem bogactwo alternatywnych wizji świata.

Rozmówcy Jacka Żakowskiego kwestionują neoliberalne, neokonserwatywne i globalistyczne dogmaty - "niewidzialną rękę rynku", wizję szczęścia płynącego z konsumpcji, wyścig szczurów, cywilizacyjną misję wielkich korporacji i sens wojny z terroryzmem. Tym, co ich łączy, jest - jak pisze we Wstępie Żakowski - "suwerenne, krytyczne, nonkonformistyczne myślenie o rzeczywistości".

Książka objęta patronatem www.merlin.pl