Książki

Gospodarka niewinnego oszustwa
[2005-10-11]

Światowej sławy ekonomista skupia się dziś na przekonaniach ekonomicznych, na przebiegłości i na przywództwie politycznym, na błędach, które wciąż się utrzymują, i na tym, dokąd nas one prowadzą.

John Kenneth Galbraith przez długi czas zajmował miejsce w samym centrum amerykańskiej gospodarki, piastując odpowiedzialne stanowiska w czasach Nowego Ładu, II wojny światowej i później, kierując polityką i debatą gospodarczą. Jego nowa, cięta książka to destylat całego życia doświadczeń w sektorze publicznym i prywatnym; stanowi jadowitą krytykę aktualnego stanu spraw.

Podnosząc alarm w sprawie rosnącego rozziewu pomiędzy rzeczywistością a "konwencjonalną wiedzą" (określenie jego autorstwa), Galbraith opowiada między innymi, w jaki sposób doszliśmy do punktu, w którym sektor prywatny osiągnął bezprecedensowy wpływ na sektor publiczny. Ustąpiliśmy bez reszty przekonaniu, które służy sobie samemu, oraz "pomysłowemu nonsensowi", czyli po prostu oszustwu. Nastąpiło to kosztem gospodarki, skutecznego rządu i świata przedsiębiorczości.

Uderzająca w szczególności jest zasadnicza siła korporacji oraz przejście władzy od akcjonariuszy i członków rad nadzorczych w ręce kierowników.

Jaskrawym przejawem oszustwa są wciąż utrzymywane pozory władzy akcjonariusza, które mylą nawet bezpośrednio zainteresowanych. W istocie jednak ze względu na skalę i złożoność nowoczesnej korporacji decydująca władza musi przechodzić do kierownictwa. Władza kierownictwa, nieuchronnie kierującego się własnym interesem, sięga głęboko w stronę rządu - w tak zwany sektor publiczny.

Zjawisko to jest szczególnie widoczne i niebezpieczne w przypadku takich spraw jak polityka militarna, ochrona środowiska oraz, co oczywiste - podatki. Pomimo to jednak wciąż stanowczo mówi się o sektorze publicznym.. Czy oszustwo może być niewinne? Galbraith odpowiada na to pytanie w swym niezrównanym stylu. Jego nienaganny, cierpki i surowy komentarz jest istotną lekturą dla wszystkich, którzy troszczą się o przyszłość Stanów Zjednoczonych. Książka niniejsza jest szczególnie ważna w roku wyborów, lecz odnosi się zasadniczo do przyszłości w skali znacznie szerszej.

John Kenneth Galbraith

Gospodarka niewinnego oszustwa. Prawda naszych czasów

tytuł oryginału: The Economics of Innocent Fraud Truth for Our Time

wydawnictwo: MT Biznes, Wrzesień 2005