Książki

Hegemonia albo przetrwanie
[2006-02-26]

"Hegemonia albo przetrwanie"

tytuł oryginału: "HEGEMONY OR SURVIVAL AMERICAN′S QUEST FOR GLOBAL DOMINANCE"

Noam Chomsky

Od ponad pół wieku Stany Zjednoczone realizują wielką strategię imperialną, której celem jest światowa dominacja. Amerykańscy przywódcy pokazali - tak jak w czasie kryzysu kubańskiego - że są gotowi dążyć do dominacji bez względu na konsekwencje.

Administracja Busha nasiliła te starania, popychając USA do granic imperialnej kontroli - do wyboru między przywilejami władzy, a planetą zdatną do życia. W Hegomonii albo przetrwaniu Noam Chomsky docieka, jak do tego doszło, jakie grozi nam niebezpieczeństwo i dlaczego rządzący są gotowi zaryzykować przyszłość naszego gatunku.

Z niezwykłą logiką, będącą jego znakiem firmowym, Chomsky analizuje amerykańskie dążenie do globalnej supremacji, śledząc agresywną realizację polityki amerykańskiego rządu, polityki mającej na celu "całkowitą dominację" za wszelką cenę. Obrazowo wykłada, jak ostatnie przejawy tej polityki - od unilateralizmu i rozmontowywania porozumień międzynarodowych do terroryzmu państwowego i militaryzacji kosmosu - składają się na dążenie do hegemonii, która ostatecznie zagraża naszemu przetrwaniu. W naszych czasach, dowodzi Chomsky, imperium to przepis na ziemską pustynię.

Przejrzysta, wnikliwa i świetnie udokumentowana, Hegemonia albo przetrwanie jest najbardziej aktualną i najobszerniejszą pracą Chomsky'ego od lat. Książka, która z pewnością wywoła szeroką debatę, stanowi wyczerpującą wypowiedź jednego z najważniejszych myślicieli politycznych na świecie.

wydawnictwo: Studio Emka, 2005

ISBN: 83-88931-73-3