Książki

Prywatyzując Polskę
[2008-06-06]

Prywatyzując Polskę Elizabeth Dunn to książka o tym, jak zmienia się współczesny kapitalizm. Na polskim przykładzie opisuje symptomy przechodzenia od tradycyjnego, „fordowskiego” systemu produkcji do nowego –- „kapitalizmu elastycznego”. Szczególnie jaskrawo widać ten proces w gospodarkach „epoki transformacji” w krajach Europy Środkowo-Wschodniej po 1989 roku. Dunn pokazuje, jak współczesne techniki zarządzania „zasobami ludzkimi” (czyli metody szkolenia, kontrolowania, przydziału pracy i wynagradzania pracowników) różnią się od dawnych reguł „dyscypliny pracy” –- zbliżonych w realnym socjalizmie i klasycznym kapitalizmie.

Autorka zatrudniła w się w fabryce Alima-Gerber w Rzeszowie, gdzie z bliska obserwowała pracowników sprywatyzowanego przedsiębiorstwa w Rzeszowie. W książce opisuje to, jak zmieniały się ich koncepcje własnej tożsamości, wizje swojego miejsca w zmieniającej się rzeczywistości ekonomicznej i społecznej. Dunn pokazuje konsekwencje swoistej „inżynierii dusz” zaaplikowanej mieszkańcom krajów postkomunistycznych po to, by ich system wartości współgrał z wprowadzanym tam neoliberalnym modelem gospodarki.

W 2005 roku publikacja została wyróżniona nagrodą Orbis za najlepszą książkę o Polsce oraz nagrodą Ed A. Hewetta za najlepszą książkę o ekonomii politycznej postsocjalizmu.

Elizabeth Dunn napisała przełomową książkę. To najbardziej wnikliwe studium zmian w zawodowym życiu Polaków po upadku komunizmu. Nie jest to jednak tylko opowieść o Polsce. Swoim antropologicznym rozmachem, wiedzą o aktualnych debatach toczących się w ramach socjologii pracy i „tranzytologii”, bogactwem danych pochodzących bezpośrednio z badań terenowych powinna zyskać sobie uznanie bardzo różnych grup czytelników.

David Ost, fragment wstępu

O AUTORCE

Elizabeth Dunn – amerykańska antropolożka, doktor nauk humanistycznych Uniwersytetu Johna Hopkinsa, aktualnie wykłada geografię i stosunki międzynarodowe na Uniwersytecie Kolorado, znawczyni problemów socjologii pracy i zarządzania w przemyśle, zajmuje się także problemem społeczno-ekonomicznych źródeł i konsekwencji chorób związanych z odżywianiem, a także relacjami pomiędzy określonymi technikami produkcji, a środowiskiem naturalnym i pozycją konsumentów. Jest współredaktorem opracowania Civil Society: Challenging Western Models wydanego przez Europejskie Stowarzyszenie Antropologów Społecznych.

DANE KSIĄŻKI

Autor: Elizabeth Dunn