Filmy

PRZEKRĘT W ENRONIE
[2008-06-29]

Enron, the Smartest Guys in the Room

film dokumentalny, USA, 2005, 105 min.

reżyseria: Alex Gibney

30.06 poniedziałek, godz. 20.55, Planete

Dokument o największym skandalu finansowym współczesnej Ameryki, oparty na książce o tym samym tytule autorstwa Bethany McLean i Petera Elkinda, dziennikarzy magazynu "Fortune".

Zanim pod koniec 2001 roku doszło do upadku Enronu, amerykański gigant energetyczny zatrudniał ok. 22 tysięcy ludzi. W listopadzie 2001 roku ujawniono oszustwa księgowe, które przyczyniły się do zafałszowania wyników spółki. Wcześniej ogłoszono wyniki za III kwartał 2001 roku, potwierdzające olbrzymie, sięgające kilkuset milionów dolarów straty, co spowodowało olbrzymi spadek wartości akcji. W grudniu 2001 roku Enron ogłosił bankructwo, a ceny akcji wynosiły jedynie kilkanaście centów. Według powszechnych opinii było to największe bankructwo w historii USA. Upadek Enronu przyczynił się do upadku pracującej dla niego firmy konsultingowej Arthur Andersen. Tysiące ludzi z dnia na dzień straciło pracę, a często również swoje wszystkie oszczędności, lokowane w akcjach firmy. Bethany McLean, dziennikarka magazynu "Fortune", jako pierwsza zaczęła wskazywać na nieprawidłowości w spółce, podczas gdy analitycy przekonani byli o jej wielkim sukcesie finansowym, a kierownictwo przyzwalało na sztuczne podbijanie cen akcji i kreatywną księgowość. Po ogłoszeniu upadku Enronu, jeden z jego szefów popełnił samobójstwo, inni zaś trafili na ławę oskarżonych w wieloletnim procesie.

Reżyser Alex Gibney postrzega historię Enronu jako szerszy problem, nie tylko skandal korporacyjny. "Czułem, że realizując ten film, zdołam zrozumieć wiele innych aspektów, dotyczących amerykańskiej kultury i naszego okrutnego systemu ekonomicznego" - komentuje.

Film zdobył nagrodę Independent Spirit Award za najlepszy dokument, był również nominowany do Oskara w 2006 roku.

za: www.planete.pl