Attac w mediach

Protest pod konsulatem Francji: przeciw, ale słabo i krótko
[2006-04-12]

Miało być spontanicznie, współczująco i tak, żeby zwrócić uwagę. Ale spontaniczność została chyba pokonana przez deszcz. Dlatego wczorajsza demonstracja solidarności ze studentami i związkowcami protestującymi we Francji przeciwko liberalizacji rynku pracy była krótka.

Protestujących pod Konsulatem Generalnym Francji w Krakowie było kilkunastu i trudno powiedzieć, czy każda z organizacji zapowiadających kilka dni temu manifestację przysłała wczoraj pod siedzibę konsulatu chociaż po jednym swoim przedstawicielu. A jeśli już, to nie byli oni w stanie zainteresować przechodniów tematem protestu. Kto się zapowiadał? Krakowscy Młodzi Socjaliści, członkowie Polskiej Partii Pracy, Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień '80" z Nowej Huty, Katowic oraz Kielc; Polskiej Partii Socjalistycznej, Federacji Anarchistycznej, Inicjatywy Uczniowskiej, Grupy na rzecz Partii Robotniczej, Pracowniczej Demokracji oraz Stowarzyszenia ATTAC Polska. Podobne manifestacje odbyły się wczoraj w Warszawie, Wrocławiu, Rybniku.

(RR)

(za; Gazeta Wyborcza, Kraków, 12.04.06, http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3276672.html)

Prawdziwa wersja wydarzeń tutaj

(%)