Attac w mediach

Ateny bez anteny
[2006-06-08]

W trzydziestą rocznicę Ursusa i Radomia dzisiejsze Michniki, Kuronie, Lityńskie i Macierewicze muszą wyjeżdżać za granicę, aby swobodnie głosić swoje niepoprawne nad Wisłą poglądy o równości i sprawiedliwości społecznej. Na przykład do Aten. Nie dlatego, że to kolebka demokracji, ale że tam akurat odbywał się szczyt antyglobalistów, czyli IV Europejskie Forum Społeczne. Tam dopiero młodzi buntownicy spod znaku Nowej Lewicy (bez Ikonowicza), Zielonych, Pracowniczej Demokracji, ATTAC, Inicjatywy Stop Wojnie czy WZZ Sierpień 80 mogli wykrzyczeć swój protest przeciw wyzyskowi kapitalistycznemu (bez komentarza), łamaniu praw człowieka (nie tylko na Białorusi), homofobii (o przykładach z Polski trąbi cała Europa),
rasizmowi, imperializmowi i wojnie.

Co do wojny, to na szczęście dla nas przoduje Bush junior, nazwany w Atenach terrorystą nr 1, choć powszechnie wiadomo, że to anioł w ludzkiej skórze. Nie chcą jednak tego przyjąć do wiadomości alterglobaliści, czego świadomość miała ateńska policja, otaczając pancernym kordonem bardziej amerykańską ambasadę niż McDonalda i hotel Hilton. Koktaile Mołotowa i uliczne kamienie dosięgły więc oszklonych banków komercyjnych i ekskluzywnych sklepów w większym stopniu niż greckiego parlamentu. Choć ten bojowy zapał przejawiał jedynie anarchistyczny margines. Kilkadziesiąt tysięcy demonstrantów w sobotę 6 maja przeszło ulicami Aten z należytą, choć rewolucyjną powagą, co dla naszych mediów było jednak bez znaczenia, bo o tym prawie nie wspomniały. Ale Michnik i współtowarzysze jego walki już dawno odkryli, że świat się zmieni i z młodych gniewnych wyrosną starzy wkurwieni. Albo kapitaliści.

Alis

(za: Tygodnik "NIE", www.nie.com.pl)

www.nie.com.pl/art7456.htm