Attac w mediach

Warszawa: Protest pod ambasadą Izraela
[2006-07-26]

Polska Partia Pracy, Grupa na Rzecz Partii Robotniczej oraz Czerwony Kolektyw–Lewicowa Alternatywa organizują pikietę pod ambasadą Izraela. Demonstracja odbędzie się 27 lipca br. (czwartek) o godz. 16:00. Protest jest wyrazem sprzeciwu wobec agresji Izraela na Liban i Autonomię Palestyńską.

Udział w jutrzejszym proteście zapowiedzieli też działacze innych organizacji, m.in.: Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Libańskiej, Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Palestyńskiej, Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Arabskiej, Inicjatywy "Stop Wojnie" i
Stowarzyszenia ATTAC Polska.

Przewodniczący PPP, Bogusław Ziętek uzasadniał w wydanym kilka dni temu oświadczeniu powody protestu: Tam, gdzie jest okupacja, niewola i terror państwowy, a tym bardziej tam, gdzie gnębi się bezlitośnie cały naród, wypędza się go z ziemi ojczystej, pozbawia się podstawowych warunków ludzkiej egzystencji, niszczy się systematycznie jego dorobek materialny i duchowy, rujnuje się jego miasta i wsie, miażdży się go czołgami, zawsze jest opór i opór zawsze jest uprawniony. PPP domaga się m.in. zaprzestania agresji Izraela na Autonomię Palestyńską i Liban oraz wymiany więźniów arabskich z wiezień Izraela na izraelskich jeńców wojennych, a także wykonania orzeczenia Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości, nakazującego Izraelowi rozebranie muru zbudowanego wokół Autonomii Palestyńskiej i zamykającego naród palestyński w gett.

Stanowisko w sprawie agresji Izraela na Liban przedstawił również Czerwony Kolektyw-Lewicowa Alternatywa. Działacze CK-LA stwierdzili w nim: Od prawie 50 lat świat bezczynnie przygląda się zbrodniom popełnianym na Palestyńczykach przez wojsko i służby bezpieczeństwa Izraela. Tysiące ludzi wyrzuconych z domów od kilkudziesięciu lat mieszka w tymczasowych obozach dla uchodźców. Bezustanne prześladowania, blokady zamkniętych enklaw-gett, codzienna przemoc, masowe przetrzymywanie w więzieniach bez wyroku sądu, wywłaszczanie z terytoriów i dostępu do wody, wyburzanie domów, szowinistyczna i rasistowska polityka państwa, którą można przyrównać do najgorszych przykładów z historii, tworzą razem prawdziwie przerażający obraz. Izraelski terror państwowy zmierza do likwidacji fizycznej narodu palestyńskiego.

Wszystko to odbywa się za przyzwoleniem USA i innych "demokratycznych" państw. Dziesiątki uchwał ONZ pozostają wyłącznie na papierze, w tym przeciwne budowie muru rozdzielającego terytoria palestyńskie.

Również zarząd ATTAC-Polska wyraził protest przeciwko nieludzkiej wojnie, którą władze izraelskie wszczęły przeciwko Palestynie oraz Libanowi, pod pretekstem "walki z terroryzmem". Kierownictwo ATTAC-Polska oceniło też, że rozwój sytuacji nie daje – jak dotąd - większej nadziei na zakończenie konfliktu, a nawet grozi rozszerzeniem go na Syrię i Iran. To może oznaczać, że do wojny włączą się popierające rząd izraelski i szukające pretekstu do wojny z Iranem Stany Zjednoczone. Kilka państw stanie wówczas w ogniu, który przyniesie zagładę dziesiątkom tysięcy niewinnych dzieci, kobiet i mężczyzn. Czy jest to sposób na walkę z terroryzmem? Co przyniosła wojna w Afganistanie i Iraku, poza śmiercią, ludzkim kalectwem i trudnym do ogarnięcia chaosem? ATTAC-Polska poparł żądania ATTAC-Francja, który zaapelował do francuskiego rządu o zwołanie Rady Bezpieczeństwa ONZ i doprowadzenie do całkowitego wycofania się Izraela z okupowanych terytoriów.

Filip Ilkowski z Inicjatywy "Stop Wojnie" stwierdził w rozmowie z lewica.pl, że lewica musi protestować przeciwko wojnie i imperializmowi. - Inwazja Izraela na Liban to skandal. Wpisuje się to w szerszą strategię Stanów Zjednoczonych wobec Bliskiego Wschodu, polegającej na dążeniu do przeorganizowania całego Bliskiego Wschodu - powiedział Ilkowski. - Co więcej, tę strategię realizuje się wszelkimi metodami, przede wszystkim – militarnymi, a ceną jest ludzkie życie. W imię realizacji imperialnych celów, masakruje się niewinnych ludzi i doprowadza do zniszczenia kolejnego kraju, do tego, że na skutek zniszczeń wojennych cofnie się on w rozwoju o 30 lat - podkreślił działacz "Stop Wojnie".

Jutrzejszy protest rozpocznie się o godz. 16:00 pod budynkiem ambasady Izraela, ul. Krzywickiego 24.

Magdalena Ostrowska

(www.lewica.pl)