Attac w mediach

Zachód w obliczu globalizacji
[2006-08-15]

Rewolucjoniści XXI wieku

Stop wojnie w Iraku, ręce precz od Iranu, kapitalizm zabija - zabijmy kapitalizm - te słowa najczęściej padają z ust alterglobalistów.

Niemal 150 tysięcy demonstrantów, 35 tysięcy uczestników wykładów, prawie 300 seminariów, ponad 100 wydarzeń kulturalnych. Tak wyglądało majowe IV Europejskie Forum Społeczne w Atenach, w którym brały udział związki zawodowe, ruchy alterglobalistyczne, antyrasistowskie i ekologiczne. Uczestników połączyła idea: "Inny świat jest możliwy". Świat, w którym liczy się człowiek, a nie pieniądze.

Jak na innych imprezach alterglobalistów niesłabnącą "popularnością" cieszył się George W. Bush. Jego przekreślone podobizny i karykatury były niemal wszędzie: na plakietkach, znaczkach przypiętych do plecaków i na koszulkach uczestników.

Największe tłumy zgromadziły seminaria antywojenne. W spotkaniu pt. "Okupacja Iraku, opór i globalne ruchy antywojenne" wzięło udział 1500 osób. Goeffrey Millard z organizacji amerykańskich weteranów dał świadectwo brutalności wojny w Iraku, na którą został wysłany, a teraz aktywnie ją zwalcza.

Zasiłek dla każdego

- W Europie Zachodniej, a z krajów wschodnich np. w Czechach, dopiero pojawiają się pomysły i dyskusje, żeby wprowadzić zasiłek uniwersalny - mówiła Ewa Ziółkowska z organizacji ATTAC Polska. - Byłby on wypłacany wszystkim, bez względu na status majątkowy i pozycję społeczną, czyli należałby się z samego faktu urodzenia. Można byłoby za niego kupić żywność, ubranie i zapłacić za mieszkanie. Są kraje, gdzie taki zasiłek jest wypłacany, np. Alaska, która korzysta z pieniędzy zarobionych na ropie naftowej.

- Musimy obalić kapitalizm, a możemy to osiągnąć przez rewolucję - mówił na spotkaniu "Rewolucja w XXI wieku" Andrzej Żebrowski z Pracowniczej Demokracji. - XX wiek dał nam Holokaust i bombę atomową. W XXI wieku oprócz wzrastającego zróżnicowania w dochodach między bogatymi i biednymi czy widma wojny nuklearnej mamy groźbę ekologicznej katastrofy.

Żebrowski zgadza się z tytułem słynnej książki Johna Hollowaya: "Zmień świat bez objęcia władzy". - Najważniejszy w tej wizji jest spontaniczny opór, ludzie mają robić swoje i ignorować państwo, a co za tym idzie, politykę - mówi.

Ręce precz

Rewolucyjny charakter miała też demonstracja wieńcząca forum. Byli na niej przedstawiciele niemal wszystkich kontynentów: uczestnicy wykładów i przyjezdni, pracujący i bezrobotni, inwalidzi, świeccy i duchowni.

Była i Haidi Giuliani, matka Carlo Giulianiego, 23-letniego włoskiego anarchisty, który zginął podczas protestu przeciwko szczytowi G8 w 2001 roku w Genui. Według alterglobalistów Giuliani został zamordowany przez policję. Karabinierzy tłumaczą, że szykował się do ataku na policjanta (gaśnicą), a jego śmierć to efekt działania w obronie własnej. "Na jednej z ulic Genui za naszą sprawę oddał swe życie Carlo Giuliani, dziś bohater i symbol naszej wspólnej walki" - można przeczytać na forach alterglobalistów. Protest w Genui to jedno z ważniejszych wydarzeń w historii ruchu alterglobalistycznego. Tam pierwszy raz od dziesiątków lat na ulice wyszły tłumy: 300 tysięcy demonstrantów. To sześć razy więcej niż dwa lata wcześniej w Seattle, gdzie ruch oficjalnie się narodził.

"Ręce precz od Iranu", "Wycofać wojska z Iraku - natychmiast!", "Stop wojnie, stop okupacji!" - na tej, podobnie jak i na innych alterglobalistycznych demonstracjach, dominowały hasła antywojenne, a także hasła walki z bezrobociem, przeciw kapitalizmowi, ksenofobii czy niesprawiedliwości społecznej. "Antikapitalista", "One solution - revolution!" czy "Viva Palestina" - to przewodnie motywy muzyczne podczas manifestacji. Nie zabrakło też "Międzynarodówki".

Parę lewackich grupek anarchistycznych rozpyliło nieco gazu łzawiącego, rzuciło kilka koktajli Mołotowa i powybijało trochę szyb w sklepach i w McDonaldzie. To jednak wyjątki. Demonstracja antywojenna przebiegła pokojowo.

JUDYTA SIERAKOWSKA

(za: Rzeczpospolita, dodatek "ZACHÓD W OBLICZU GLOBALIZACJI", 14.08.2006, www.rzeczpospolita.pl)