Zarząd Attac

Ryszard Prątkowski - skarbnik
[2005-09-15]

Pracuje od 1972 roku, w latach 1973-78 ukończył studia na Politechnice Częstochowskiej, następnie podjął pracę w Zakładzie Energetycznym Olsztyn, gdzie współtworzył NSZZ "Solidarność”. W "Solidarności" był członkiem prezydium Zarządu Regionu. Organizował również, jako przewodniczący RKWSP, ponadzakładowe struktury Samorządów Pracowniczych. Tuż przed stanem wojennym został wybrany przewodniczącym Rady Pracowniczej w Zakładach Energetycznych. W stanie wojennym represjonowany i wyrzucony z pracy. Po zwolnieniu znalazł zajęcie w Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji w Olsztynie, gdzie stopniowo awansował, by od 1987 r. pełnić funkcję zastępcy Głównego Energetyka, jednak z uwagi na "solidarnościową" przeszłość, nie mógł tego sformalizować. W 1989 r. powrócił do „Solidarności”, gdzie w Zarządzie Regionu pełnił funkcję etatowego członka Prezydium d/s przekształceń własnościowych. Od 1992 do 1995 r. w Zarządzie Regionu pełnił funkcję sekretarza i skarbnika. W latach 1993-2003 był członkiem Unii Pracy, w której przejściowo pełnił funkcję pełnomocnika wojewódzkiego w Radzie Krajowej UP. W 1995 r został pełnomocnikiem Wojewody d/s Inkubatora Przedsiębiorczości. W latach 1995-1999 był członkiem Rady Programowej Radia Olsztyn. Następnie rozpoczął pracę w "INDYKPOLU” S.A., gdzie w 2000 r założył Związek Zawodowy Inżynierów i Techników, którego przewodniczącym jest do dzisiaj.

W ATTAC działa od czterech lat, pełnił funkcję pełnomocnika zarządu w województwie warmińsko-mazurskim. Od 15.09.05 członek Zarządu Głównego.