Zarząd Attac

Piotr Kawiorski - wiceprzewodniczący
[2005-09-15]

Działacz społeczny i polityczny od czasów stanu wojennego, kiedy to był aktywistą niezależnych ugrupowań solidarnościowych (m.in. Konfederacja Solidarności Walczącej). Działał na wielu frontach (podziemna drukarnia, kolportaż ulotek i wydawnictw, demonstracje uliczne itp.). W latach dziewięćdziesiątych próbował sił w tworzeniu niezależnych, pozaparlamentarnych ruchów lewicowych, pod koniec lat 90-tych związał się z nowo powstałym ruchem alterglobalistycznym. Od 2001 roku aktywnie zaangażowany w tworzenie ATTAC Polska. We wrześniu 2001 wybrany do pierwszego składu zarządu stowarzyszenia, w 2009 roku ponownie wybrany, tym razem na stanowisko wiceprzewodniczącego ATTAC. Koordynuje prace biura stowarzyszenia. Pełni również funkcję koordynatora ds. współpracy z organizacjami społecznymi przy Radzie Krajowej Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych / OPZZ.

Jest współzałożycielem i koordynatorem Polskiego Forum Społecznego oraz Forum Lewicy Społecznej.

Z wykształcenia politolog. Zajmuje się również dziennikarstwem i fotografią, prowadzeniem stron internetowych, organizacją i koordynacją imprez, debat, konferencji.