Zarząd Attac

Ewa Ziółkowska - przewodnicząca
[2005-09-15]

Dziennikarz. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 1980 roku była założycielką i działaczką „Solidarności” w Kieleckim Wydawnictwie Prasowym. Zwolniona z pracy z wilczym biletem w stanie wojennym. W 1983 wyjechała z rodziną na emigrację do Francji, gdzie aż do 1990 roku miała status uciekiniera politycznego. Mieszkała w Creteil w regionie paryskim, zarabiała nauczaniem języka polskiego, współpracowała z emigracyjnym pismem „Pogląd”, które ukazywało się w Berlinie Zachodnim. Skończyła staż dziennikarski w Paryżu, zorganizowany dla Polaków przez francuskie związki zawodowe i odbyła praktykę w Radio France Internationale. W 1990 roku jej były mąż, również uciekinier polityczny, otrzymał stanowisko konsula w Konsulacie Generalnym RP w Lille i tam przeprowadziła się z całą rodziną. W 1995 roku powróciła na stałe do Polski. W 2000 roku ponownie zakładała związek zawodowy w kieleckiej redakcji „Słowa Ludu”, za co zwolniono ją z pracy - po konsultacjach z prawnikami przywrócono po dwóch tygodniach z powrotem na stanowisko dziennikarza. Była przewodniczącą komisji zakładowej Syndykatu Dziennikarzy Polskich w dwóch regionalnych gazetach - "Słowo Ludu" i "Echo Dnia". Nie należała nigdy do żadnej partii politycznej.

W Attac od chwili powstania, została wybrana do pierwszego składu zarządu na zjeździe Stowarzyszenia we wrześniu 2001 r., od 2003 pełniła funkcje przewodniczącej zarządu Attac Polska. Ponownie wybrana na to stanowisko 15 września 2005 r.

Obecnie zajmuje się tłumaczeniami z języka francuskiego.