Oświadczenia

ATTAC i partie polityczne
[2008-06-26]

W związku z ponawianymi pytaniami o cele i zamierzenia naszej organizacji, chcielibyśmy wyjaśnić, że zgodnie z zasadami, uznawanymi przez założycieli naszego ruchu, ATTAC nie może służyć doraźnym interesom jakichkolwiek partii czy organizacji politycznych.

Stoimy ponad partyjnymi konfliktami i podziałami realizując nasz własny program. Szyldy partyjne nie mogą zdominować naszych działań. Nie znaczy to, że nie akceptujemy w naszych szeregach działaczy partyjnych. Oczekujemy tylko, by wówczas pozostawali całkowicie neutralni wobec partyjnych celów, liderów i politycznych karier.

Podziały i konflikty środowiska politycznego w Polsce, tworzenie niejasnych grup nacisku wewnątrz organizacji społecznych, nie sprzyjają naszej działalności. Chcielibyśmy konstruktywnie uczestniczyć w polskiej demokracji, która wciąż się kształtuje i nadal poszukuje właściwego dla siebie wyrazu.

W tym też duchu zamierzamy nawiązywać nowe kontakty i kształtować naszą współpracę ze wszystkimi otwartymi i demokratycznymi środowiskami.

Liczymy na wsparcie i zrozumienie sprzyjających nam osób i organizacji.

Liczymy również na zażeganie niepotrzebnych pomówień i intryg. Nie mają one niczego więcej na celu, jak destrukcję i zamęt, które nie służą naszej społecznej aktywności.

ATTAC Polska

25 czerwca 2008